Veelgestelde vragen

Voor de installatie

Hoe kan ik de status van mijn aanvraag bijhouden?

Via ons huurdersportaal kunt u bijhouden wat de status is van uw aanvraag.

Wat gebeurt er nadat ik mij heb aangemeld?

Leuk dat u meedoet! Nadat u zich heeft aangemeld neemt Ecorus ongeveer 12 weken na ontvangst van de akkoordverklaring contact met u op voor het inplannen van een schouw. Tijdens de schouw bekijkt de installateur hoe de kabels van de zonnepanelen naar de meterkast geplaatst kunnen worden. Ook wordt er gekeken naar de staat van het dak. Bij het bespreken van het kabeltraject houden wij zo veel mogelijk rekening met uw wensen. De afspraak duurt gemiddeld een half uur.  

Na de schouw neemt Ecorus contact met u op voor het inplannen van de installatie. De installatie wordt ongeveer twee weken van tevoren ingepland. De installatie zelf duurt gemiddeld vier uur.

Bespaar ik meer op mijn energierekening, dan dat ik maandelijks betaal voor zonnepanelen?

Met zonnepanelen bespaart u geld op uw energierekening. De besparing op uw energierekening is hoger dan de servicekosten die u betaalt aan uw woningcorporatie. Hierdoor bespaart u uiteindelijk geld.

Hoe is de jaarlijkse besparing berekend?

De zonnepanelen hebben een vermogen van 405 Wp. De opbrengst is afhankelijk van het aantal zonuren, de oriëntatie van de woning en de hellingshoek van uw dak. Daarnaast ligt het aantal zonuren in de buurt van de kust vaak ook wat hoger dan in het binnenland. Ook treedt er jaarlijks een verlies van ongeveer 0,5% per jaar op door veroudering van de zonnepanelen. Wilt u concreet weten wat u gaat besparen? Neem dan contact op met ons voor een precieze berekening.

Kan ik gelijk beginnen met het besparen op mijn energierekening?

Ja, dat kan! Als u direct wilt beginnen met het besparen op uw energierekening kunt u uw maandbedrag direct na installatie verlagen bij uw energieleverancier. U kunt er ook voor kiezen om het maandbedrag niet te wijzigen. U krijgt dan aan het einde van het jaar geld terug van uw energieleverancier (bij gelijk gebruik).

Wie gaan de zonnepanelen installeren?

De zonnepanelen worden geplaatst door Ecorus. Ecorus plaatst al meer dan 10 jaar zonnepanelen bij woningen van woningbouwcorporaties.

Hoe wordt het aantal zonnepanelen dat op mijn dak past bepaald?

Met intelligente software meet en berekent Ecorus hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen. Er wordt rekening gehouden met dakramen, pijpjes of andere objecten op het dak. Daarnaast wordt er gekeken naar de schaduw die eventueel op de zonnepanelen zou vallen door bijvoorbeeld bomen. Op basis van deze gegevens wordt een keuze gemaakt hoeveel panelen passen en hoe het systeem op uw dak de meeste energie gaat opwekken de komende 25 jaar.

Is zonne-energie veilig?

De producten die gebruikt worden zijn gecertificeerd op het gebied van veiligheid. Daarnaast hebben ze een CE-label. Daarmee zijn zonnepanelen net zo veilig als elk ander huishoudelijk elektrisch apparaat.

Produceren zonnepanelen of omvormers straling?

Nee, de zonnepanelen of omvormerens produceren geen straling.

Is er rekening gehouden met flora en fauna?

Ja, er is rekening gehouden met flora en fauna. Het plaatsen van zonnepanelen op daken is in het kader van de Wet natuurbescherming getoetst door een ecologisch onderzoeks- en adviesbureau en is goedgekeurd.

Tijdens de installatie

Waar komt de omvormer te hangen?

De omvormer wordt geplaatst op de bovenste verdieping van de woning, aan de kant waar ook uw zonnepanelen worden geplaatst.

Hoe worden de kabels geplaatst in mijn woning?

Nadat u zich heeft aangemeld komt onze installateur thuis bij u langs om het kabeltraject te bespreken. Hoe het kabeltraject er precies uit komt te zien is dus afhankelijk van uw woning. Tijdens het bespreken van het kabeltraject geeft onze installateur ook aan welke ruimtes vrij moeten zijn bij de plaatsing van de zonnepanelen. De kabels worden geplaatst in een buis. ‌‌Goed om te weten: het kabeltraject wordt niet langs de buitenkant van uw woning of onder de grond geplaatst. Ook komt het soms voor dat het kabeltraject tijdens de installatie anders wordt dan eerder is besproken.

Wat gebeurt er tijdens de installatie?

Nadat de zonnepanelen op het dak zijn geplaatst wordt er een waterdichte doorvoer gemaakt naar de bovenste verdieping van uw woning. Hier wordt een omvormer en een Eleena zonmeter geplaatst. Om de opgewekte energie terug te kunnen leveren in het elektriciteitsnet worden de zonnepanelen via een kabel gekoppeld met uw meterkast. De installateur van Ecorus is hiervoor maximaal vier uur in uw huis en op het dak bezig. Na de installatie geven zij u uitleg over hoe uw installatie werkt.

* Bent u huurder van Staedion of Rochdale? Dan heeft u geen Eleena Zonmeter. Huurders van Staedion hebben een Staedion Xemex meter en huurders van Rochdale hebben een Din-rail meter.

Heb ik veel rommel van het installeren van zonnepanelen?

Nee, u heeft geen rommel bij het installeren van de zonnepanelen. Na installatie ruimen de installateurs netjes alles voor u op.

Hoe worden de zonnepanelen vastgemaakt aan het dak?

De montage gebeurt bovenop de bestaande dakbedekking, zowel bij een plat dak als een schuin pannendak. Bij een plat dak gebruikt de installateur steunen, bij een pannendak wordt een rails door middel van haken aan de panlatten bevestigd. Daar zitten de zonnepanelen aan vast. Wel wordt één doorvoer gemaakt door het dak of de muur om de stroomkabel naar binnen te brengen. Die wordt uiteraard goed waterdicht gemaakt. Er hoeven geen nieuwe pannen op het dak geplaatst te worden.

Waar worden de zonnepanelen op het dak geplaatst?

In principe worden de zonnepanelen zo hoog mogelijk op het dak gelegd. Daarbij kijken wij ook naar hoe de zonnepanelen zijn geplaatst in de rest van de straat.

Na de installatie

Ik heb een brief van mijn netbeheerder ontvangen over het aanmelden van mijn zonnepanelen. Wat moet ik doen?

Ecorus meldt uw zonnestroominstallatie aan bij www.energieleveren.nl. Zij informeren uw energieleveranier en uw netbeheerder. In verband met de administratieve verwerking duurt dit twee weken. U hoeft zich echter geen zorgen te maken; de zonnepanelen wekken wel al stroom op vanaf het moment van installatie.Als u na het plaatsen van de zonnepanelen door Ecorus toch een brief (of herinnering) van uw netbeheerder ontvangt waarin u gevraagd wordt de gegevens van uw zonnepanelen aan te leveren hoeft u hier niets mee te doen.Zoals hierboven aangegeven gaat de verwerking automatisch en heeft deze informatie elkaar gekruist.

Hoe weet ik dat mijn zonnepanelen zo goed mogelijk werken?

Via de Eleena Zonmeter kunt u de opbrengst van de zonnepanelen bekijken. Dat kan via de website of via de app op uw mobiele telefoon of tablet. Ook kunt u op de Eleena zonmeter via een display de prestaties van de installatie aflezen. U ziet onder meer hoeveel de zonnepanelen dagelijks opbrengen en hoeveel de zonnepanelen hebben opgebracht sinds het moment van plaatsing. De werking van de zonnepanelen wordt op afstand continugemeten en gecontroleerd door een automatisch monitoringsysteem. Als het systeem merkt dat uw zonnepanelen minder produceren dan verwacht, wordt automatisch een melding verstuurd naar de installateur. Deze neemt vervolgens contact met u op voor een servicebezoek.


* Bent u huurder van Staedion of Rochdale? Dan heeft u geen Eleena Zonmeter. Huurders van Staedion hebben een Staedion Xemex meter en huurders van Rochdale hebben een Din-rail meter.

Wie verzorgt het onderhoud aan de zonnepanelen?

De zonnepanelen hebben geen onderhoud of schoonmaak nodig. Door de speciale coating blijven de panelen schoon. Het is dan ook niet toegestaan de zonnepanelen schoon te maken. De werking van de panelen kunt u controleren via de Eleena Zonmeter. Ook houdt Ecorus de opbrengst van uw systeem in de gaten en nemen wij contact op zodra hier wat in verandert.

* Bent u huurder van Staedion of Rochdale? Dan heeft u geen Eleena Zonmeter. Huurders van Staedion hebben een Staedion Xemex meter en huurders van Rochdale hebben een Din-rail meter.

Wat is salderen?

Op zonnige dagen wanneer u zelf niet thuis bent, is het goed mogelijk dat de energie die u zelf opwekt niet direct gebruikt wordt. Er ontstaat dan een energieoverschot. Doordat de zonnepanelen gekoppeld zijn aan de meterkast, wordt dit overschot automatisch terug geleverd aan het openbare elektriciteitsnetwerk. In Nederland geldt het principe dat terug geleverde energie wordt afgetrokken van het verbruik. Het tegen elkaar wegstrepen wordt salderen genoemd en kunt u teruglezen op de jaarafrekening.

Salderingsregeling blijft bestaan
Recent is er in de politiek veel te doen geweest over het mogelijk afschaffen van de salderingsregeling. Het goede nieuws is dat de salderingsregeling blijft bestaan.

Zijn zonnepanelen brandveilig?

In de media heeft u misschien weleens gelezen over brand bij zonnepanelen. Brand bij een zonnestroominstallatie komt voor wanneer zonnepanelen de warmte niet goed kwijt kunnen. Dit komt voornamelijk voor bij indaksystemen waarbij de zonnepanelen in het dak worden geplaatst. Hierdoor is er weinig tot geen ventilatieruimte en kan de warmte moeilijk weg. Daarnaast wordt er bij deze installaties gebruik gemaakt van verschillende merken connectoren die niet altijd goed uitwisselbaar zijn.‌Uw zonnestroominstallatie wordt op het dak gemonteerd, waardoor de omvormers en de connectoren voldoende ventilatieruimte krijgen en hun warmte makkelijk kwijt kunnen. Ook maakt Ecorus gebruik van één type connector waardoor we zeker weten dat de connectoren goed op elkaar aansluiten